Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar om allergier som kan få plötsliga och svåra följder. I projektet Allergisäkra äventyr har ledare i Friluftsfrämjandet fått lära sig hur de ska undvika en allergisk reaktion hos någon av deltagarna under en utflykt, men också hur de ska agera om någon ändå skulle drabbas.
– Ingen ska behöva tveka på att vara med på våra aktiviteter, säger Åsa Jonsson, Astma- och allergiförbundets projektledare. Materialet som vi tagit fram hjälper våra ledare att veta hur de ska agera. Det är till exempel väldigt viktigt att vi inför en utflykt skapar bra kontakt med föräldrar och barn som har någon allergi eller överkänslighet. Vi ska ställa de rätta frågorna så att vi har all information vi behöver om något skulle hända.
– Låt säga att ett barn är allergisk mot getingstick och plötsligt blir stungen. Då ska vi veta om han eller hon har med sig medicin, kanske i form av en adrenalinspruta, var sprutan förvaras, hur vi ska injicera och hur barnet ska reagera så att vi kan ta beslut om att uppsöka läkare eller inte.
Projektet Allergisäkra äventyr avslutades i februari 2020, precis innan coronapandemin lamslog stora delar av Sverige, och materialet har ännu inte kunnat testas under ”normala” former.
– Men man kan på sätt och vis säga att det blev ännu mer aktuellt i och med det som hände, säger Åsa Jonsson.
– Vi har många astmatiker i Friluftsfrämjandet och för den målgruppen blev alla restriktioner katastrofala. Astmatiker är en riskgrupp när det gäller corona, och samtidigt som alla gruppaktiviteter stängdes ner är det viktigare än någonsin att personer med astma rör på sig och behåller en god kondition för att må bra.
Därmed blev den del i projektets material som handlar om att anordna säkra aktiviteter utomhus väl granskad och nyttjad direkt.
– Friluftsfrämjandets lokalavdelningar har haft möjlighet att söka ekonomisk hjälp genom projektet. Pengar som ska användas för att på olika sätt säkra aktiviteterna, säger Åsa Jonsson.
– Någon avdelning har köpt in extra stormkök för att kunna laga mat på ett tryggt sätt för dem som är överkänsliga mot något födoämne. Någon annan har fokuserat på pollen och lagt pengar på att hitta aktiviteter som går att göra på förmiddagen då det är lägre halter i luften.
I projektet skapades också instruktionsfilmer för olika sammanhang. En handlar till exempel om hur det kan kännas att vara allergiker och inte kunna vara med på en aktivitet. Målet med filmen är att skapa förståelse för hur det kan vara att alltid behöva känna sig speciell och utanför.
En annan film handlar om hur man eldar med så lite rök som möjligt.
– Att tända en brasa utomhus kan vara mysigt och värmande och nödvändigt för att laga mat, men för den som har astma kan röken vara tuff, säger Åsa Jonsson. I filmen lär vi ut hur man eldar utan att det ryker särskilt mycket, bland annat genom att använda torr ved och tunna bitar.
Läs mer om projektet på Friluftsfrämjandets hemsida
Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation, texten är ursprungligen från Sätt Östergötland i rörelse